Litteraturliste

Efter mere end ti års fokus på arbejdsglæde, trivsel, stress, psykisk arbejdsmiljø, ledelse og virksomhedsudvikling har jeg gennemtrawlet en stor mængde litteratur. Der er skrevet meget godt og skidt, og mange spørger mig, om der er bøger jeg kan anbefale.

Listen her er inddelt i sektioner som arbejdsglæde, succeshistorier, stress, ledelse osv., og bøgerne er en blanding af danske og engelske. Flere titler kommer løbende til, og nogle bøger har jeg anmeldt i min blog – links er indsat hvor det er relevant. Kan du selv anbefale bøger jeg bør have med, så er du meget velkommen til at skrive til mig.

Du er velkommen til at dele denne side med andre, gøre den til favorit, printe den ud eller glemme du nogensinde var her :o)

Forskernes viden om arbejdsglæde og menneskelig trivsel i øvrigt

Bøger af psykologer, sociologer, hjerneforskere m.m.:

Learned Optimism, af Martin Seligmann, ofte kaldt for grundlæggeren af positiv psykologi fagområdet.  Om fordelene ved den optimistiske levevis. Indeholder redskaber til at træne sin optimisme, og derved opnå større lykke, mere succes og et længere liv. Kan varmt anbefales.

The Happiness Advantage, af Harvard psykologen Shawn Achor. En vigtig bog indenfor positiv psykologi, med spændende forskningsresultater og anvendelsesmuligheder. Skrevet levende og med mange inspirerende historier.

The Happiness Hypothesis, af Jonathan Haidt. Forskningsresultater fra psykologien, sociologien, hjerneforskningen og dens anvendelse. En glimrende og solid bog, med høj faglighed. Indeholder noget af det bedste jeg har læst på feltet, og der særligt videnssultne kan tilfredsstilles her. Ikke den mest letlæste. Haidt har et par rigtigt gode, korte foredrag på nettet, se dem på Ted.com her.

The Strength Book, af Robert Biswas-Diener m.fl.. Om fordelene ved at fokusere på, og udvikle, sine styrker, i stedet for at tæske rundt i svaghederne. Styrke-forskningen og anvendelserne er i kæmpe vækst i disse år, og Biswas-Diener er en af de fremmeste på feltet. Jeg har deltaget i hans undervisning flere gange, og denne bog er en lettilgængelig indførsel i området. Den indeholder beskrivelser af de 60 karakterstyrker forskerne har identificeret. Hvad er dine?

Drive, af Daniel Pink – den seneste motivationsteori, meget letlæst og inspirerende. Læs den, og glem alt om pisk&gulerod. Se også Daniel Pinks super 10 minutter foredrag her der meget præcist opridser området.

The Brain That Changes Itself, af Norman Doidge, er en punktering af myten om at hjernen ikke udvikler sig når først vi er voksne. Doidge, der er en canadisk psykiater, forsker og forfatter, har talt med verdens fremmeste på feltet, og gennem en række fantastisk udviklingshistorier viser han hvordan man kan udvikle sin intelligens, ændre vaner, dæmme op for Alzheimers, lære at gå og tale igen efter svære hjerneblødninger og meget mere. At det tager tre ugers koncentreret indsats at lære ny og ændre vaner slås fast i en sådan grad, at livet aldrig bliver det samme igen (mennesker med lammelser kan pludselig bruge deres lemmer igen, efter tre ugers seriøst indsats, f.eks.).

Biografier om mennesker og firmaer der gik foran

Delivering Happiness, af Tony Hseih – biografi om firmaet Zappos.com, en af verdens fedeste virksomheder, der har skabt succes gennem en fed kultur. Chefer, læs den!

Thyra Frank, af Jette Meier Carlsen, er en biografi i interviewform med vel nok Danmarks mest hjernevarme og inspirerende leder. Den legendariske Thyra Frank var i over 20 år forstander på Plejehjemme Lotte, indtil hun gik ind i politik for fortsat at bekæmpe de regeltyranni der har overtaget den danske plejesektor. Dybt rørende, som Thyra selv er det. Læs min anmeldelse her.

Selvledelse – 1 +1 er af og til mere end to, af Bertelsen, Brønserud m.fl. – om Middelfart Sparekasses rejse frem mod at blive Danmarks Bedste Arbejdsplads.

Kære Irma – It’s all about people, af Alfred Josefsen. Biografi om Irmas turn-around til en succes.

Relax!, af Stewart, Busani og Moran er historien om et lille London-baseret firmas rejse til succes og arbejdsglæde. Herlig læsning, i stil med Gung Ho. Læs min anmeldelse her.

Maverick, samt The seven-Day Weekend, af Ricardo Semler. Den første har solgt over 1 mio. kopier og beskriver hvordan Ricardo Semler udviklede Semco gennem flere årtier, til at blive en fantastisk og usædvanlig virksomhed – 40 gange større end ved hans tiltræden. Semco er en produktionsvirksomhed i Brasilien, der laver køkkenmaskiner. De har brudt med meget traditionel tankegang, og har indført selvledelse, offentlige lønninger, hyldelst af “employee of the moment”, alt sammen i samarbejde med kritiske medarbejder og stærke fagforeninger. Semco-casen er pensum på MBA-studier verden over, og alligevel er modellen ikke kopieret! Kan det være, at de er så lang fremme at ingen tør? Læs den og blive inspireret.

The Customer Comes Second, af Hal Rosenbluth. Om succes og ledelse hos Rosenbluth International, et stort amerikanst rejsebureau der som Irma satte medarbejderne i første række.

Eat Mor Chikin: Inspire more people, af S.Truett Cathy er historien om hvordan fastfood restaurant-kæde Chick-fil-A voksede fra én butik (der solgte USA’s første kyllingeburger for 60 år siden) til over 1.000 restauranter. Firmaet stifter og bogens forfatter, Truett, er meget religiøs, og hans menneskesyn har indflydelse på hans ledelsesprincipper, der er gemmesyret af respekt og næstekærlighed. Restaurantkæden er nok mest berømt for at have lukket om søndagen (hvor man jo skal passe sin familie og sin kirke), hvilket betyder at potentielle franchise-investorer skal kunne se at de kan tjene de samme penge på 6 dage som de ville kunne på ugens 7 dage hvis de satte deres penge i Burger King eller Wendy’s. Og det kan de, hvilket bare er ét af de forbløffende aspekter ved Chick-fil-A historien.

Stress

Jeg er ikke tilhænger at tanken om at problemer løses ved at grave sig ned i dem – det er meget mere interessant at diskutere løsninger. Den megen litteratur og de mange foredrag om stress der holdes rundt om i landet kan derfor ikke stå alene – stress løser vi ved at indføre arbejdsglæde, ikke ved at tale om stress. Dog er det godt at ruste sig, og her er nogle udemærkede bøger på feltet:

Stress, af Bo Netterstrøm. Bo har i en årrække været en af Danmarks fremmeste stressforskere, og han har flere bøger bag sig. Han skriver letlæseligt og er god til at forklare biologien bag, de forskellige hormoner osv., ligesom han i små cases illustrerer hvordan stress påvirker mennesker.

Stress – når kroppen siger fra, redigeret af Katrine Damsgaard-Sørensen og Birgit Madsen. Gennem 16 personlige beretninger fra mennesker der har været nede at vende med alvorlig stress får man syn hvor alvorlig et problem dette er. Bo Netterstrøm indleder med faglige forklaringer i denne bog også.

Ledelse og udvikling

Gung Ho, af Kenneth Blanchard og Sheldon M. Bowles. En genial, lille novelle om ledelse gennem retning, rammer og ros. Ganske enkelt den bedste og mest inspirerende bog om ledelse jeg har læst. Ingen bør tage ansvar for at at lede andre uden at have stiftet bekendskab med denne. Findes også på dansk.

Fierce Leadership, af Susan Scott. En dejlig frisk og provokerende ledelsesbog fra en erfaren konsulent, det gør op med de værste “best practices” indenfor ledelse og det at drive forretning. Læs min anmeldelse her, eller se videoen.

It’s Your Ship, af D. Michael Abrashoff. Fremrangende ledelsesguldkorn fra en tidligere kaptajn i den amerikanske flåde, der i høj grad gik mod strømmen. Han skabte the best damn ship in the navy, hvilet er bogens undertitel.

Whale Done!, af Ken Blanchard m.fl. er endnu en skøn novelle fra Blanchards hånd, og den gjorde stor indtryk på mig da den kom frem i 2002. I den belyses den vigtige rolle som anerkendelse spiller i ledelse, og det hele er pakket ind i en historie om hvordan de træner spækhuggerne i SeaWorld – stedet der siden 1960’ernes succes med den legendariske Shamu stadig kører vilde shows med veltrænede, kæmpe store “havets dræbere”.

The One Thing You Need To Know, af Marcus Buckingham. Henvendt til ledere beskriver Mark i en fin men noget lang bog hvordan ledelse handler om at give retning, om at fortælle hvorfor, mens management handler om hvordan og hvem, og bør fokusere på at finde talentet i det enkelte menneske. En klassiker, med mange gode eksempler og historier. Lidt lang, i og med at han jo egentligt kun vil fortætte én ting vi bør vide….

Rodekassen – bøger der inspirer mig

Tænkt Fremtiden – om kvalitet i ledelse, politik og undervisning, af Ole Ravn Jørgensen. Det bedste bog jeg har læst – så er nok sagt. Desværre udgået fra forlaget, men visse biblioteker har den.

Fri os fra friheden, af Jacob Mchangama, er en debatbog der rammer lige ned i tidens samfundsdebat. Mchangama viser hvordan samtlige danske politiske partier taler om frihed som en de vigtigste værdier vi skal værne om, samtidigt med at de samme partier indfører stadigt stadigt flere forbud og mere kontrol, på områder som sundhed, ytringsfrihed, kvinder i bestyrelser, påklædning, rygning, prostitution, våben m.m..