Anmeldelse: Happy filmen, og hvordan I bruger den på jobbet

“Glæde er en kompetence” Sådan konkluderer Eiji Han Shumizu da jeg interviewer ham om dokumentarfilmen Happy. At det er en kompetence betyder også, at nogle er bedre til det end andre, og det er noget alle kan træne og blive bedre til.

Glæde er en kompetence
– Eiji Han Shumizu, producer på Happy filmen

Arbejdsglæde med HAPPY filmen

Happy filmen har vundet en række priser for bedste dokumentar, og udmærker sig ved at være lige til at lære fra.

Samme opløftende konklussion kan man nemt drage når man ser den prisvindene dokumentarfilm. Filmen havde premiere i 2013 efter at Eiji Shumizu og kolleger havde brugt 6 år på at rejse verden rundt. Filmen er et sammenkog af deres bedste og mest lærerige oplevelser, og det er fascinerende fra start til slut. I klipningen har de valgt den klassiske tilgang bestående af 1 del interviews med eksperter iblandet 1 del reportager fra dagligdagen hos særligt glade mennesker verden over. De små indslag med almindelige mennesker tjener således til at levendegøre stoffet.

På den faglige side er filmen stræk. En række af verdens førende forskere indenfor positiv psykolog er interviewet, herunder:

  • Mihaly Csikszentmihalyi, navngiveren til Flow-begrebet (som jeg har skrevet et tip om i min bog, og som jeg så har lagt på bloggen her)
  • Ed Diener, forfatter til Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth
  • Sonja Lyubomirsky, forfatter til The How of Happiness
  • Daniel Gilbert, forfatter til Stumbeling on Happiness

Dalai Lama gør også sin entre, ved siden af en række almindelige mennesker der beretter om deres hverdag. Der er de glade beboere på den japanske ø Okinawa (der har verdens største koncentration af 100-årige), den livsglade og sammentømrede Blanchard-familie fra det sydlige USA, den enlige mor fra et kollektiv i glade Danmark, den ludfattige men lykkelige rickshaw-kører i Bangladesh, og mange andre.

Jeg mødte filmens idemand og ene producer Eiji Shumizu på et kursus på øen Bali, og jeg havde lejlighed til at spørge ham om hans motivation for at lave filmen samt hvilken lektie projektet havde lært ham. Interviewet kan du se i videoen her (på engelsk).

trivselsekspert jon kjær nielsen

Om forfatteren: Jon Kjær Nielsen (f. 1977) er uddannet civilingeniør med speciale i organisationsudvikling. Han har siden 2006 fungeret som trivselsekspert og ledelsesrådgiver, og holder foredrag om arbejdsglæde , forandringsledelse og personlig effektivitet. Han er forfatter til tre bøger, senest “100 tips til arbejdsglæden”.

Filmen kan varmt anbefales, og kan ses i en række situationer. På arbejspladser vil den være en god fælles aktivitet, og hjemme i familien kan det være en god samtalestarter i forhold til hvordan vi selv skaber en endnu bedre hverdag. Du kan læse mere om filmen på dens egen hjemmeside, Eiji Shumizu finder du mere om her, vil du købe filmen så du bestille den på DVD og slutteligt så kan du læse mine anmeldelser af flere bøger skrevet af filmens forskere via min litteraturliste.

Sådan bruger i filmen på jobbet

Hvorfor ikke se den sammen? Jeg anbefaler filmen enten til det næste afdelings- eller teammøde, eller til et møde blandt arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter der arbejder med trivsel. Se filmen, diskuter dens konklusioner, og tag så en snak om hvilke justeringer I kan foretage i hverdagen for at skabe mere glæde.

Modtag nyhedsbrevet fra Jon.dk, med flere artikler og tips til arbejdsglæde og et lykkeligt liv. Du skriver dig op her, og modtager så også ebogen Det Glade Dusin, med konkrete redskaber til din arbejdsglæde.

Janteloven af skoleskemaet

Det er sjældent jeg bliver sådan rigtigt oprevet, men nu skete det. En ny undersøgelse har vist, at en trediedel af de dygtige børn i skolen, de lyver sig dummere end de er. Ganske enkelt af frygt for mobning. For disse børn opleves det ikke som cool at være dygtig, men i stedet som et problem.

Det er noget hø, og en årsag kan være at vi er så gode til at reproducere jantelovstankegangen hos de unge. For mig eget vedkommende startede det da Janteloven var på skoleskemaet (!!) og jeg måtte opleve mine kammerater læse høj: Du skal ikke tro du er noget…

Oprevet som jeg var greb jeg straks det håndfri kamera og lavede en kort video:

Et par dage efter var jeg så Live igennem i programmet Ibens på Radio24syv, hvor de talte om hvordan vi håndterer dygtighed hos børn.

Hvad tænker I? Har du også oplevet Janteloven i skolen, enten på skemaet eller i adfærden?

Jon interviewet i TV Avisen om arbejdsglæde

Arbejdsglæde – hvad TV Avisen ikke sagde

I fredags havde TV Avisen et indslag om danskernes europarekord i gode arbejdsforhold, og i den forbindelse blev jeg interviewet. I det færdige indslag fik jeg dog fortalt meget lidt, og jeg synes også at der manglede en afklaring mellem tilfredshed med arbejdsforholdene og så reel arbejdsglæde.

Jeg har derfor lavet mit eget lille indslag, og det kan du se her:

DR går så langt som at kalde danskerne for Europas gladeste lønmodtagere, men det er lidt at overtolke på rapportens konklusioner. Andre undersøgelser har dog tidligere påvist den pointe, så der er ingen skade sket.

Hvis du gerne vil læse Europakommisionens pressemeddelelse, så er det her.

Indslaget i TV Avisen kan ses her – det tages dog ned en måned efter udsendelsen.

Video: 30 minutters foredrag om arbejdsglæde

I November 2013 var jeg inviteret som keynote taler til konferencen Fest For Fyrede i Herlev. Konferencen var sponseret af Jobindex, der også filmede dagens oplæg. Det er det kommet denne fine video ud af, og Jobindex har faktisk placeret mig deres Top-20 over Danmarks bedste foredragsholderen. Tak for det da :-)

Foredraget er en kraftigt forkortet og tilpasset version af mit populære foredrag om arbejdsglæde, som jeg med hyppigt holder for danske arbejdspladser, offentlige såvel som private. Skal jeg også holde det hos jer, så tag kontakt.

Del gerne dette indslag med venner og kollega, så flest muligt kan få et skud arbejdsglæde. Fyret eller ej, som du hører i foredraget, så er det de samme ting der giver et et liv i trivsel.

Livsfarlig Ledelse - årets ledelsesbog

Boghjørnet anmelder: Livsfarlig Ledelse

Forfatteren tegner i bogens første del et dystert billede: 1400 danskere dør årligt af stress, 5 gange som mange som i trafikken. Alligevel gør vi intet ved det.

Christian Ørsteds seneste bog Livsfarlig Ledelse udkom før sommerferien på People’s Press, og første oplag blev revet væk på få uger. Jeg sikrede mig et eksemplar til receptionen to dage før den officelle udgivelse, og min vurdering af bogen får du i videoen her:

Livsfarlig Ledelse - årets ledelsesbogKort sagt: Jeg er vild med den bog. Christian Ørsted har begået et lille mesterværk, og bogen talte direkte til mig. Jeg er vild med den måde hvorpå han vender fire velkendte og populære forhold på hovedet, og viser os hvordan troen på at disse ting virker, det er ren myte. Han belyser således hvordan coaching fra nærmeste leder ofte forværre vores stress, hvordan det populære teambuilding i værste fald kan gøre os til små Al Qaida krigere der går i døden for andres mål, hvordan ros kan gøre os dumme og dovne, og hvordan vi kan være så motiverede at vi arbejder os til døde – godt hjulpet af belønningssystemer der virker mod hensigten.

Bogen er ude i andet oplag. Du kan se mere til den på dens egen hjemmeside, og så kan den erhverves hos Saxo.com. Læs den, og giv også et eksemplar til din chef.

 

Ferie betyder intet arbejde – få fem tips i videoen her

Rigtigt mange danskere oplever, at de allerede kort efter ferien mangler arbejdsglæde og er stressede. En af årsagerne er, at vi er blevet dårlige til at holde ferie, når vi har ferie.

Hvis du er som danskere er flest, så ser din ferie ud som noget i retning af dette:

  • Besøge Legoland, Tivoli, Sommerland eller Zoo
  • Museumsbesøg
  • Besøg hos tante Oda og andre i familien du aldrig ser
  • Besøge venner du aldrig får set
  • Arbejde lidt, fordi det lige var vigtigt
  • Checke mails ofte, bare lige 5 minuter
  • Gøre som vi plejer
  • Stresse rundt

Vi er ofte overambitiøse med vores ferieplaner, samtidigt med, at vi ikke slipper vores arbejde helt. I denne video giver jeg derfor 5 tips til hvordan du får holdt en god ferie. Målet er klart: Ferien skal være noget der lader batterierne op i stedet for at dræne yderligere, og du skal være klar til at start frisk på arbejdet, så du kan være god i efteråret.

Jeg håber du får en rigtig god ferie – det har du helt sikkert fortjent. Mangler du sommerferienlæsning, så anbefaler Ledernes Hovedorganisation min senest bog 100 tips til arbejdsglæden, i deres seneste magasin. Du kan også bare downloade den gratis ebog om arbejdsglæde, her på sitet :o)

Tomt arbejde og arbejdsglæde

Arbejdsglæde i tomme jobs

I Weekendavisen faldt jeg over et meget spændende ph.d. studie af den svenske sociolog Roland Paulsen. Den hedder Empty Labour, og omhandler tomt arbejde.

Roland Paulsen viser hvordan overraskende mange mennesker har et job hvor der ikke er nok arbejde. Balladen er, at for lidt at lave ødelægger arbejdsglæden og også kan stresse, præcist som for meget arbejde kan gøre det.

Jeg sprang i studiet og lavede en video om problemstillingen. Hør mere om tomme jobs, om hvorfor vi ender i den situation, og hvad vi kan gøre ved det. Videoen blev bragt i Ekspertbloggen på Amino.dk, og nu får du den her.

Jeg hører meget gerne om dine erfaringer med tomt arbejde, enten på mail til mig, eller som Facebookkommentar herunder. Pointen med stress ved for lidt arbejde er så væsentlig, at jeg nu har indbygget den i mit arbejdsglæde foredrag.

Boghjørnet anmelder Fierce Leadership

Denne bog er et scoop for ledere og andre med interesse i udvikling. Jeg læser mange bøger om ledelse, organisationsudvikling og personlig udviklling, og jeg håber at jeg med Lederens Boghjørne her kan hjælpe andre til at skyde genvej til de mest nyttige og/eller nyskabende.
Ud over løbende at anmelde det jeg læser, så kommer der også anmeldelser af nogle af de tidligere fra biblioteket, i det omfang jeg kommer efter det. Efterhånden som der er nye anmeldelser kan de altså både være af nye bøger, og af klassikere.

Så, lad os straks spring ud i det, med anmeldelsen af Fierce Leadership, af Susan Scott.

Den korte konklusion: En super bog, der fortjener en 1. plads og 5 stjerner. Den kan anbefales til ledere, konsulenter og alle der arbejder med udvikling. Den skiller sig ud med det direkte sprog, forfriskede nye idéer samt praktiske værktøjer og processer til at komme igang med de nye metoder.
Bogen kan bestilles hos Saxo.dk.

Har din arbejdsplads en musikvideo?

Dagens inspiration går til arbejdspladser der trænger til at peppe stemning og image lidt op. Denne musikvideo er lavet af IT-virksomheden Enabling, der ønsker at vise… ja, hvad ønsker de egentligt at vise? At de ikke er helt almindelige, og ikke så kedelige som alle andre? Se selv.

Yeah man!

Hyacinth-syndromet: Når kun den polerede overflade må ses af andre. Det er ikke det der skaber fede jobs, og det er heller ikke troværdigt overfor kunderne. For hvem er I egentligt?

Hvad tænker du, når du hører ordet “Professionel”? Hvis du er som mange (inklusiv dem der ikke vil indrømme det) så betyder professionel bland andet noget med at holde på formerne, opføre sig som man tror andre forventer og ikke stikke hovedet for lang frem. Jeg kalder det Hyacinth-syndromet, efter Mrs. Bucket i serien “Keeping Up Appearances”.

Så er der andre, der godt ved, at man sagtens kan være professionel og levere et solidt stykke arbejde, og samtidigt give plads til det hele menneske. Mennesker med alle vores skavanker, passioner, drømme og uslebne kanter. Det gælder både for os som individer, og for virksomhedskulturen samlet.

Gode arbejdspladser er dem som ved, at selvom vi har jakkesættet på til dagligt, så er der også et legebarn inde i os alle. Vi render alle af og til rundt ubarberede i uvaskede bukser. Vi synger i badet. Vi drømmer i det skjulte om at være rockstjerner. Hvorfor så ikke give plads?

Så hvis I skulle lave en musikvideo, hvordan ville den så være?

Godt Gået Enabling!