Hvis der er væg-til-væg tæppe hvor du sidder nu, så prøv at se om du kan observere slidmærkerne. Det er de brede spor i tæppet der er lidt mere beskidte, lidt mørkere, eller lidt blankere end resten.
Kan du se det? De områder opstår fordi tæppet ikke bliver jævnt belastet – størstedelen af de skridt der tages på tæppet foregår på de samme områder, eksempelvis foran døre. Dette er et eksempel på hvad der er blevet døbt Pareto-princippet.
Fra køkkenhave til trafikpropper
Den Italienske økonom Vilfredo Pareto (1848—1923) har lagt navn til princippet, også kendt med det folkelige navn 80/20-reglen. Princippet ses overalt, f.eks. når du tager på arbejde: 80% af trafikken foregår på højst 20% af vejene (og altså typisk lige der hvor du kører…).
Mange selvstændige ved også, at 80% af deres fortjeneste skyldes 20% af kunderne. Sagsbehandlere oplever hvordan 80% af deres arbejde skyldes 20% af klienterne, og skolelæren kan se hvordan 80% af larmen i klassen kommer fra højst 20% af eleverne, ligesom det er højst 20% af forældrene der giver alt bøvlet på Skoleintra.
Pareto selv observerede, at 80% af de ærter han kunne høste i sin lille køkkenhave kom fra 20% af ærtebælgene. Han studerede egentligt indkomstfordeling i sit professionelle virke, og idag ser vi hvordan 80% af verdens samlede rigdom ejes af mindre end 20% af befolkningen. Faktisk er fordelingen meget mere skæv: I 2017 kom det frem, at kun 8 rigmænd nu ejede det samme som de fattigste 50% i verden!
Når der kommer til opgaveløsning, så betyder 80/20-reglen at der ikke er en direkte sammenhæng mellem indsats og resultat. Hovedparten af værdien af dit arbejde skabes i en lille del af arbejdstiden. Dette har vidtrækkende konsekvenser.
Ser vi på det over en hel uge, så vil det i mange jobs være sådan, at 80% af ugens reelle værdi blev skabt på seks til ti timer. Det er der hvor du tager afgørende beslutninger, lærer noget der ændrer din tilgang, afklarer en vigtig uoverensstemmelse med andre, lukker en vigtig ordre, løser et flaskehalsproblem, skaber en ny relation eller andet.
Eller det er de 20% af en normal og måske triviel opgave som faktisk indeholder værdien, hvor resten bare er fyld og pynt.