Ingen Birthe Rønn her, tak

Arbejdsglæden smadres af dårlig adfærd fra røvhuller, som stenansigtet

Kunne nogen på din arbejdsplads slippe afsted med en Birthe Rønn? Forklaring: Under en tidligere regering trak daværende minister Birthe Rønn Hornbech overskrifter efter hun overfor pressen nægtede at svare på spørgsmål – og derpå præsterede at sidde helt tavs og stirre ud i luften. Ikke just en moden og værdig reaktion for en minister, og faktisk vil jeg mene, at det ikke er det for nogen der har lagt deres 10-års fødselsdag bag sig.

Denne adfærd kalder man at sætte et stenansigt op, på engelsk Stonewalling. Forskeren og forfatteren Robert I. Sutton kalder det slet og ret at være et røvhul. I Suttons bog “Nul røvhuller-reglen” beskriver han hvad kan kalder for røvhul-adfærd, og ruller så studier ud der viser omkostningerne ved at have røvhuller på arbejdspladsen, som chefer eller kolleger.

En britisk studie han fremhæver har således vist, at medarbejdere der oplever dårlig og nedværdigende behandling på jobbet, de har 25% sandsynlighed for at forlade jobbet indenfor det næste år.

[message type=”warning”]Røvhul-adfærd inkluderer: Overfusninger. Bagtaleri. Grove hentydninger af seksuel karrakter. At lave en Birthe Rønn, og bare stirre i stedet for at svare på et spørgsmål. Fysisk truende adfærd. At hænge folk ud foran andre. At gå langt over stregen, og groft gå efter manden, i stedet for bolden.[/message]

Et røvhul er altså en chef eller kollega om hvem man på godt dansk kun kan sige “han er et røvhul”. En person som ofte udviser total uacceptabel adfærd overfor kolleger, medarbejdere og måske endda kunder.

Balladen er, at adfærden ofte accepteres, med stor skade for arbejdsglæden og produktiviteten til følge. Omkostningerne ved at skifte en medarbejder ud varierer selvfølgelig alt efter jobtype, uddannelsesniveau osv., men for moderne vidensarbejdere taler man typisk om op mod en årsløn i samlede omkostninger, hver gang der skal skiftes én medarbejder ud. En personaleomsætning på op imod 25% om året på grund af ét dumt svin i afdelingen, det må derfor betragtes som store omkostninger.

Sæt røvhullerne uden for døren

Så de mere direkte økonomiske omkostninger kan være store, og dertil kommer de måske endnu større omkostninger i form af ridser i arbejdspladsens gode ry, dårligt samarbejde og ar på sjælen. Vejen mener jeg derfor er klar: Ingen røvhuller, tak! Sutton kommer med samme anbefaling i sin bog, og han trækker det ret skarpt op: Det kan ikke betale sig at have et røvhul ansat, selv ikke når det er firmaets bedste sælger vi taler om, eller den mest erfarne sagsbehandler, eller chefen med længst anciennitet. De skjulte omkostninger er ganske enkelt for store.

Lars Lykke Rasmussen måtte da til sidste også indse, at sagen om Birthe Rønn var kommet for langt ud, og hun blev hjulpet over i et job hvor hun kan bruges sine gode evner uden at gøre så meget skade.

Efterskrift

  • Jeg har intet imod Birthe Rønn som politiker. Faktisk har jeg altid synes hun var meget dygtig til sit politiske håndværk. Stenansigt, det går bare ikke.
  • Robert Suttons bog er ude på både engelsk og dansk.