Nytårsfortsæt giver arbejdsglæde i 2013

Det gode nytårsforsæt – og hvordan du undgår brølere

Nytårsfortsæt giver arbejdsglæde i 2013

Det vælge det rette nytårsfortsæt har stor indflydelse på om du lykkes med det.

Hvis du er som alle os andre, så har du prøvet at vælge et nytårsforsæt, og du har sikkert også oplevet at fejle bravt med det. Ifølge studier flittigt citeret i medierne, så fejler halvdelen af os i løbet af kun 14 dage, og tre måneder inde i året er der næsten ingen tilbage der stadig holder deres løfte, eller styrer efter deres mål.

Den oplagte konklusion er, at nytårsforsæt ikke virker, så hvorfor overhovedet have et? Det vil dog også være en fejlkonklusion, da visse forholdsregler kan hjælpe dig rigtigt godt på vej. Her får du min liste over regler du bør overholde når du vælger et nytårsfortsæt.

Positivt mål

At holde op med at ryge, at tabe sig, eller motionere noget mere, er klassiske nytårsforsæt, men ikke særligt lækre mål. Alle tre repræsentere de gigantiske udforinger og dage og uger med hårdt slid. Der går derfor sjældent ret længe inden dovenskaben og de gamle rutiner vinder. Vælg i stedet et positivt mål, noget du virkeligt gerne vil, og noget der vil bringe glæde. Jeg vil drikke mere kvalitetsportvin er et positivt mål, ligesom Jeg vil invitere min kæreste på restaurant mindst en gang om måneden er det.

Positiv proces

Et mål som Jeg vil tabe mig kan omformuleres så det er positivt, eksempelvis Jeg vil spise og motionere sådan, at jeg bliver drøn-lækker, og så er vi noget af vejen. Vigtigere er dog processen frem mod målet. Hvis du synes det er møg-hårdt at løbe, så er et mål om at deltage i Berlin Marathon måske lækkert, men vejen dertil er grusom, og du klarer den ikke. Spar pengene til løbeuret, og begynd i stedet til en sport du faktisk synes om, og tag en ven med. Måske skal I genoptage deres gamle badminton-karriere, eller du skal gå til noget holdtræning i fitness-centeret. Det handler om at det skal være sjovt, ellers får du det ikke gjort.

Ekstern commitment

Et mål vi ikke deler med andre kan vi også droppe alene. Er vi flere om et mål, så er chancen for at du lykkes derimod større. Eksemplet med månedlige restaurantbesøg er et mål der fint kan være fælles med din kæreste, ligesom enhver slankekur lykkes bedst hvis alle i hustanden er med på den. Det behøver dog ikke være på hjemmefronten at løfterne indgås – gode venner og kolleger kan også være med.

Let, ligetil og positivt

Jo nemmere du kan gøre det, jo bedre. Vil du ikke se så meget TV, så fjern skærmen. Vil du ikke læse Facebook i dobbeltsengen, så beslut jer for at lægge telefonerne på badeværelset når I går i seng. Vil du kun drikke god vin? Hav kun god vin i huset! (jf. Chris McDonald: du blir’ hvad du spiser, og du spiser hvad du køber ind). Vil du gerne se dine gamle vener noget mere? Stift en kortklub.

For 15 år siden havde jeg selv succes med nytårsforsættet om at begynde at ryge noget mere. Det førte til et år hvor jeg én gang om ugen røg en pibe tobak mens jeg så den eneste TV-serie jeg gad følge med i. Morfar her var 20 år gammel på det tidspunkt, og livet var en fest.

Mit eget nytårsforsæt i år bliver at have mere struktur på min arbejdsdag, og guleroden er simple: Hvis jeg er målrettet og effektiv hele formiddagen, så holder jeg fri kl. 12.  Jeg har for længst erkendt, at det ikke er antallet af timer der gør forskellen, så med en forventning om at mere fritid vil virke som attraktivt mål, så kaster jeg mig ud i processen med at arbejde mere koncentreret med de ting jeg holder af.

Hvad med dig? Hvad er dine erfaringer – gode som dårlige – og hvad skal være dit nytårsforsæt i år?

Godt nytår!

Update, Januar 2014: Et år er gået siden jeg skrev denne artikel, og jeg tænkte at jeg ville opdatere med mit nytårsforsæt for 2014. Det er flere elementer, og alle er de ting jeg har overvejet nøje gennem længere tid. 1. januar er derfor blot den naturlige lejlighed til at søsætte tingene. Nå, jeg ævler løs, her er listen:

  • Mere romance => Kæresteaften én gang ugenligt. I en travl hverdag hvor min forlovede og jeg begge rejser meget, da kan den bevidst valgte kvalitetstid ind i mellem smutte. Derfor gav jeg som julegave, at vi skulle “date” én gang om ugen, selvom vi har boet sammen i tre år. I aften er første aften, og vi har booket bord på Il Buco, en restaurant vi har talt længe om at besøge.
  • Bedre grundform. Denne har været med før, og 2013 var faktisk det år hvor jeg dyrkede mest motion nogensinde. De sidste to måneder var dog til den lade side, og jeg skal igang igen. Jeg nyder faktisk at være i fysisk god form, så jeg glæder mig til at et par måneder med løbeture og omtanke på kosten det kan fjerne mine 3-4 “decemberkilo”.
  • Mere succes i firmaet. 2013 var et godt år, og 2014 skal være bedre. For at comitte til dette mål har jeg investeret i et kursus i forretningsudvikling, og det starter her i januar. Jeg har erfaret igen og igen at der skal ekstern forpligtelse til før det virkeligt rykker.