Måder vi tager fejl på, #4: Google-Effekten

Effektiviteten på arbejdet hæmmes af dårlig hukommelseGoolge Effekten – når vi glemmer ting, fordi vi ved hvor vi kan finde det

“Det skal jeg huske” er sikkert en udtalelse du har hørt rigtigt mange gange. Hvis du er som os andre, så er det også noget du siger selv ind i mellem. Det hvor vi tager fejl er, at vi så rent faktisk tror vi kan huske det – for det kan vi i ringere og ringere grad.

Forskere fra Columbia og Harvard universiteterne har lavet forsøg med de studerede, hvor de skulle huske nogle facts forskellige steder fra. Den korte udgave af konklusionen er, at alle de ting som de studerende vidste de kunne finde på nettet, dem glemte de faktisk ret nemt igen – men de kunne huske hvordan de fandt dem. Ting de ikke troede de kunne finde igen, dem huskede de bedre!

Dette kan har ret store konsekvenser, både på job og i skoler. For det betyder, at vi pga. internettets udbredelse husker færre detaljer, men dog er gode til at finde det frem når vi skal bruge det. I det lys giver det ikke meget mening at insistere på paratviden til eksaminer – med mindre vi da vil forbedrede eleverne til tiden efter næste verdenskrig, når internettet ikke findes mere….

På jobbet kan det være en ide med en lille forholdsregel. I stedet for at svare på spørgsmål med det samme, og i stigende grad risikere at svare forkert, så sørg for at der er lidt tid inden svaret skal falde. Så er der nemlig tid til at finde det. “Må jeg vende tilbage til dig?”

Indtil næste gang: Husk det er på Jon.dk du finder svar på hvad du kan gøre for at løfte din arbejdsplads :o)