Løb når du har læst dette

Jeg har hold i ryggen i disse dage. Sådan ret slemt, i lænd/hofte, med konstante smerter og begrænset bevægelighed. Har nu fået en behandling af min dygtige kiropraktor, og afventer bedring, både af krop og humør. Her har psykologien lært mig et overraskende trick man kan benytte sig af.

Den lange vej op af sofaen

Jeg har mange gange før haft hold i ryggen, og hver gang påvirker det mit humør og lysten til, ja, til noget som helst. Jeg tænker mest på at trøstespise, og det lokker at se en film og glemme hvad dag det er. Mekanismerne der er igang her skal være dagens faglige lektie til jer. Vores fysik og vores mentale tilstand hænger nemlig mere mere sammen end de fleste aner, i disse rationelle og hjernefokuserede tider.

Klassisk eksempel, lige ud af lærebogen: Når vi er deprimerede, så kan det ses på vores fysik. Vi er sammensunkne, bevæger os langsomt, slår blikket ned og trækker ofte vejret på sådan en suk-agtig måde. Livet er tungt, signalerede vores kropssprog. Det meget oversete problem her er, at det også virker omvendt: Et kropssprog der virker tungsindigt kan have den effekt på vores mentale tilstand!

Jons arbejdsglæde blev hæmmet af ondt i ryggen

Det var et kækt forsøg på at lære at kitesurfe der førte til overanstrengelse og hold i ryggen. Her et billede fra en tidligere – og mere succesfuld – træningssession.

Sofakartoffel og sortseer – hønen eller ægget

Når vi forholder os fysisk passive, synker sammen i vores kropsholdning, kigger nedad, lukker lyset ude og samtidigt bliver drevet til at spise tomme kalorier der får insulinen til at crashe vores blodsukker, så kan denne “nedtrykte” fysik trække vores humør ned. Vi gider ikke noget, vi har ulyst og vi kan endda nærme os en selvskabt depression.

Hvor finder vi typisk det beskrevne mønster? I sofaen, foran TV-aparatet. Det beskrevne fysiske mønster er noget af årsagen til, at studier viser at mild depression er den mest udbrede mentale tilstand bland TV-kiggere. Det, og så kvaliteten af de katastrofale programmer der fylder sendefladen (OK, det sidste var min personlige holdning, og årsagen til at jeg stort set ikke ser TV). Det betyder også, at den kur vi ofte udskriver til os selv når vi er i dårligt humør – glo på fjerneren hele dagen – det virker ikke. Det er også derfor jeg holder mig fra det nu, og anstrenger mig til at skrive dette i stedet.

Løb for livet

Fordi den mentale og den fysiske tilstand hænger så meget sammen, så kan vi også lede efter en løsning ved at kigge et andet sted end vores dårlige humør: På vores fysik. Ganske som depression og passiv fysik hører sammen, så fungerer depression meget dårligt med en aktiv fysik. Svaret er derfor lige ved hånden. Bevæg dig, og anstreng dig gerne. Løb.

Når vi løber (eller cykler stærkt), så er der gang i hele kroppen, og pulsen kommer op. Samtidigt, så får vi masser af lys og frisk luft. Vi føler os levende. Du behøver ikke løbe hele dagen, bare langt nok til at pulsen er oppe og det bliver hårdt for dig. Det tunge sind er nu blæst godt og grundigt væk, og der er nemmere for dig at handle på en sådan måde, at det ikke kommer igen (undgå stadig sofaen og TV’et).

Tilbage til mit hold i ryggen, som er en særlig udfordring. Pga. stivheden og smerten er det svært at få aktiveret kroppen uden at gøre ondt værre. Jeg prøvede med en løbetur igår, og det gjorde ondt, og ryggen fik det ikke bedre. I stedet har jeg nu valgt at tvinge mig selv til at få noget arbejdet for hånden, selvom en stemme hvisker at jeg ikke gider. Senere vil jeg så prøve den anden teknik til at få det bedre, mentalt set: Gode venners selskab, og et par glas vin.

God weekeend, og god bedring!