Boganmeldelse: Hemmeligheden bag succes? Black Swan giver svaret.

Hvordan får man succes? Som hyppige læsere måske ved, så læser jeg mange bøger, og en del af dem kommer med bud på ting man kan gøre for at øge sine chancer. Ind i mellem falder jeg dog over en bog som fuldstændig ryder forsiden, og som kæmper om titlen som “bedste bog jeg har læst”.

boganmeldelse black swanDenne boganmeldelse omhandler Black Swan, af Nassim Nicholas Taleb, og det er sådan en bog – en af de bedste jeg har læst. Det er ikke en dom jeg fælder let, men denne bog er ganske enkelt så solid og så indsigtsfuld, at der ikke er nogen tvivl her. Den er dog ikke for alle, og det er lidt kompliceret at forklare hvad forfatteren er ude i. Når jeg synes den er så god, så er det også fordi der har lært mig noget jeg kan bruge til noget netop nu, i mit eget arbejde med at bygge en succesful karriere omkring min passion som forfatter og foredragsholder.

Taleb er statistiker og tidligere børsmægler, og ved noget om statistiske fordelinger og sandsynligheder. Faktisk har han gjort det til sin hobby og passion at forstå hvordan tilfældigheder fungerer, og hans yndlingsbeskæftigelse lader til at være at få vildledte statistikere og særligt økonomier ned med nakken.

Tilten refererer til de sorte svaner som biologer ikke troede fantes. Indtil søfarere ankom til Australien havde man nemlig kun observeret hvide svaner, og derfor fejlagtigt konkluderet at alle svaner er hvide – en helt klassisk fejl vi begår hele tiden. Men sådan virker det ikke, for man havde ikke observeret samtlige svaner, og i Australien findes der en sort race. Det var derfor fejlagtig at tro, at alle svaner er hvide.

Det lyder måske som overkill at lave en boganmeldelse om sorte svaner fra Australien, men det er da heller ikke hvad bogen handler om. Hvad handler den så om? Det er lidt kompliceret, men forfatteren Taleb tager sig dog god tid til at forklare sig. Hvis jeg skal udtrykke hans pointer kort, så tillad mig at forsøge fra flere vinkler.

Vi kan ikke forudsige hvad der vil give success – men vi tror det

Vinkel 1: Mennesker har det med at tro på enkle forklaringer, det forfatteren  kalder The Narrative Fallacy. Historiefortællingsfælden, kunne man måske sige på dansk: Vi har det med at tro på sammenhænge der kan udtrykkes i enkle handlingsforløb, hvilket får os til at købe ellers letbenede påstande og politiske slagnumre, selv når årsagerne er rene tilfældigheder.

Et eksempel kunne være da Poul Nyrup som Statsminister begik løftebrud ved at ændre i efterlønnen. Efterfølgende tabte han i 2001 valget til Anders Fogh, og analytikere har travlt med at sige at de to ting hænger sammen. Efterfølgende har andre politikere været meget forsigtige med at gennemføre reformer af frygt for vælgernes dom, men den frygt bygger på et forenklet og muligvis forkert grundlag – det kan være 100 grunde til at Nyrup tabte. Alligevel tillægger vi historien om efterlønnen stor sandhedsværdi.

Vinkel 2: Årsag og virkning er mere komplekst end vi ofte tror, og mange gange kan vi faktisk ikke med nogen sikkerhed sige hvordan tingene hænger sammen. Vi hader bare at skulle sige “jeg ved det ikke”, så vi vælger belejlige og forenklede forklaringer.

Vinkel 3: En stor del af livet består af tilfældigheder, men alligevel har vi en trang til at finde enkle forklaringer. Irrationelle afvigelser sker hele tiden, og vi kan ikke forudse dem. Men vi kan være nærmest sikre på at de kommer.

Planlæg derfor efter, at du ikke kan forsudse hvad der sker, og sørg så for at du har en stor chance for at blive ramt af de tilfældigheder der har stor positiv konsekvens, samtidigt med at du sikrer dig mod de negative konsekvenser. Det er f.eks. muligt at renten på et tidspunkt vil stige voldsomt, men med et fastforrentet boliglån er man sikret mod konsekvenserne.

En andet konkret eksempel: Terrorangrebet 11. september i New York, eller det i februar 2015 i København for den sags skyld, det var en begivenheder der pludselig indtraf. Dagen før regnede vi ikke med at det skete, men alligevel gik der kun kort tid før vi havde masser af forklaringer, og kunne fortælle hinanden hvordan det kun var et spørgsmål om tid, at det kunne have været undgået osv.. Men det var tilfældigt.

Endnu et: I februar 2015 annoncerede Apple at de vil placere et kæmpe datacenter ved Viborg. På dagen er Dansk Folkeparti ude med beskeden om, er det er en irrationel afvigelse, og ikke noget vi kan regne med sker igen. Som vi hører hele tiden: Vi har verdens dyreste energi, og firmaerne flygter til udlandet, og derfor kan vi ikke regne med at andre gør som Apple. De har måske ret for så vidt at det er en afvigelse, men den slags sker netop, er pointen i Black Swan. Vi kan ikke forudse dem, men vi kan godt forvente at noget sker. Og verden er mere kompleks, og firmaer har andre argumenter for placeringen af et datecenter end prisen på en kilowatttime.

Eksempel tre: “Alternativet får svært ved at komme i Folketinget” siger de erfarne politiske analytikere kort efter at det nye parti har fået lov til at stille op. En helt klassisk, forudsigelig og ligegyldig nyhed, men også en farlig en. For vi aner det faktisk ikke, sagen er nemlig alt for komplekst. Hvor en analytiker vil sige, at som kortene ligger, så har de kun en 10% chance, så siger Black Swan at alt kan ske. 10% chance betyder, at hvis de stiller op 100 gange, så kommer de ind 10 gange. Men de stiller ikke op 100 gange, de stiller kun op én gang: Næste gang.

Sandsynligheder kan dermed ikke bruges til at sige, at de ikke kommer ind. Hvis Uffe Elbæk en uge før valget bliver revet rundt i pressen med påstande om urent trav, skattesnyd, overgreb på en mindreårig eller andet skidt, så er chancen måske ændret til 1%. Fremstår Alternativet på valgdagen derimod som det eneste parti i den røde blok med et troværdigt bud på hvor Danmark skal hen, så er chancen måske ændret til 75%. Hvis regeringspartierne i tiden frem til valget skuffer fælt, så skubber det måske vælgere i Alternatives retning. Men vi ved det ikke, og derfor er analytikers spådomme håbløst uinteressante. Medierne kunne spare sig deres gætterier. Kun én ting kan siges: Enten kommer de ind, eller også gør de ikke.

Boganmeldelsens konklusion og vurdering

Bogens konklusion og anbefaling er egentlig ret enkel: Du kan kun kontrollere hvad du selv gør, ikke alle de andre ting der kommer til at ske. Vil du gerne have succes med noget, så er tricket at placere dig selv i en sådan position, at det ukendte og tilfældige kan ramme dig med positiv effekt. Ligeledes skal du undgå situationer hvor du kan blive ramt af negative tilfældigheder, eksempelvis store regninger. For at blive helt konkret kan jeg opstille dette eksempel fra min egen dagligdag:

Hvordan får man sin nye bog til at blive en bestseller?

Her vil tidligere bestsellerforfattere beredvilligt levere en masse gode råd, baseret på hvad de tror var de få vigtige ting der gjorde lige netop deres bøger populære. Men disse ting behøver ikke at være det rette for dig. Faktisk, så er der god chance for at det de tror gjorde udfaldet slet ikke er det rigtige, for det er alt for komplekst til lige at forstå. Hvis man gerne vil lave en bestseller er Talebs råd derfor, at man skal skrive en bog. Så placerer man sig i en position hvor man rent tilfældigt kan få en bestseller. Endnu bedre: Skriv to, for så ruller du terningen to gange i stedet for en. Skriver du derimod ikke nogen, så er du helt sikker på at det ikke blev den næste bestsellerforfatter. Bruger du 100.000 kroner til en markedsføringskampagne for bogen, så har du eksponeret dig for den negative Black Swan: Din bog blev ikke en bestseller, men du tabte pengene.

Et andet eksempel: Dit job er noget lort, og du mistrives. Hvad skal du gøre?
Bliver du i jobbet, så er du eksponeret for en negativ Black Swan: Du kan blive fyret, firmaet kan gå konkurs eller jobbet kan få dig ned med nakken. Siger du derimod op, så er du nu eksponeret for den positive Black Swan: Du risikere at det næste er et rigtigt fedt job, bedre end du nogensinde kunne have forudset. Det sker ikke hvis du holder fast i hvad du har.

Et sidste historisk eksempel: Hvordan vinder man EM i fodbold?

Man stiller op, og så håber man.

Danmark havde i 1992 et af de dårligste landshold i Europa, og vi havde ikke kvalificeret os til Europamesterskaberne. Ved en tilfældighed kom vi med på et afbud (der udbrød krig på Balkan), og det lykkedes os mod alle ods at vinde. Der var mange tilfældigheder involveret, men det har ikke forhindret en helt generation i at se på sig selv som de bedste i Europa. Historiefortællingsfælden sejrer nok engang.

Hvad betyder det for dig, kort fortalt? Simpelt: Opgiv aldrig troen på at noget kan blive fantastisk. Rul terningerne, og se hvad der sker.

For mit egent vedkommende, så vil jeg gerne udgive en bestseller, ligesom min ven Christian Ørsted. Jeg vil også gerne have flere foredragsbookinger end jeg kan nå at holde, som min kollega Chris McDonald. Når jeg spørger dem, så har de begge et bud på hvad der førte til succes’en, og mange andre står i kø for at komme med deres forklaringer. Men dybest set ved vi ikke hvad der gjorde det, og alt jeg kan gøre er at udgive flere gode bøger, og holde flere gode foredrag, og så se hvad der sker.

Den konklusion er for mig meget opløftende, og det brude den også være for dig. For det betyder, at andres succes ikke er pga. et særligt talent, at de er født med en sølvske i munden, eller at de greb en mulighed der ikke findes mere. Det var mere eller mindre tilfældigt, og det betyder, at hvis du arbejder målrettet på noget, og bliver ved, så ruller du løbende terningen i tilfældighedernes spil, og en eller anden dag, der lykkes noget stort for dig. Efterfølgende kan du så more dig med at fortælle historien til dine venner om hvordan du vidste præcist hvad du skulle gøre, og hvordan det hele var planlagt…

Jeg giver Black Swan 5 af 5 stjerner, men må igen sige at den ikke er for alle. Forfatteren er skarp, besidder en vist humor, og taler om koncepter de færreste har hørt om, men på den anden siden er at godt til at forklare statistik og fordelinger “for dummies”, så det er muligt ta være med uden en doktorgrad.

Wikipedia har en ret solid faglig gennemgang af pointerne i Black Swan, og SAXO kan levere bogen til dig. Selv hørte jeg bogen som lydbog, og den er godt produceret.