Sådan motiverer man rygere

Politikken er idag ude med en ret banebrydende artikel. SKAT København har besluttet, at deres ansatte rygere nu skal lægge rygepauserne oveni arbejdstiden. En lignede stramning ses i Skatteregion Midtjylland, hvor de ansatte har fået indskærpet, at de ikke må bruge deres frokostpause til indkøb.

Politiken bringer denne interessante udtalelse:

Vi udbetaler hvert år lønninger i omegnen af 400 millioner kroner til vore medarbejdere. For de penge forventer vi en god og dedikeret arbejdsindsats.

– Erling Andersen, direktør i SKAT København

Det lyder da fornuftigt, ikke? Lad mig spørge, ud fra min overskrift: Hvordan motiverer man rygere?

Det er ikke et gåde eller et trickspørgsmål. Svaret er enkelt: Man motiverer rygere på samme måde som man motiverer andre mennesker.

Forkert vej til motivationen

Fejlen ligger i detaljen. Erling Andersen siger “for de penge forventer vi en god og dedikeret arbejdsindsats”. Men det kan han ikke bare forvente. Når man betaler løn til nogen, så betaler man for at de kommer den tid man har aftalt. Men en “god og dedikeret indsats” er ingen selvfølge, og har meget lidt at gøre med pengene. At tro andet er ledelsesmæssig arrogance, men desværre ikke et sjældent syn.

Skod job? Det vigtigste for SKAT må være at sikre arbejdsglæden og engagementet, da produktiviteten følger med.

En god og dedikeret indsat kommer derimod af:

 • Arbejdsglæde
 • Engagement
 • Plads til kreativitet
 • Koncentrationsevne (hvilket hænger sammen med bland andet pauser)
 • Oplevelsen af ledelsesopbakning og tillid.

Og hvordan sikrer man så de ting?

Ledelsen dræber arbejdsglæde og motivation

Mistillid motiverer ikke. Tillid og frihed motiverer. Kontrol motiverer ikke. Tiltro til at man gør sit bedste motiverer. At blive hængt ud som doven i en af landets store aviser motiver ikke.

Studier har for længst vist, at medarbejdere der føler sig uretfærdig eller dårligt behandlet, de tager skridt for at udligne uretfærdigheden, så der populært sagt står 1-1, i stedet for 1-0. Det udmønter sig i ting som ekstra lange pauser, tyveri fra arbejdspladsen, øget avislæsning og brug af Facebook (som en kommentar på Politikens Facebookside også viser) og lange kaffesnakke.

Men er der så overhovedet noget at gøre, hvis man som Erling fra SKAT gerne vil have mere ud af de ansatte, i disse krisetider? Ja, det er der, og måden du gør tingene på er afgørende.

Stram op OG bevar arbejdsglæden

Som nævnt er der meget lille sammenhæng mellem arbejdstid og resultat, når det kommer til kontorarbejde. At sløjfe rygepauser har derfor tvilsom effekt, men nuvel, hvis det er hvad man er kommet frem til, så løber vi med den.

Lad os sige man gerne vil have mere fra hånden, med de medarbejdere man har, og derfor falder rygepausen. Metoden kunne herefter være som følger:

 1. Ledelsen stiller sig op på et fællesmøde og fortæller ærligt og grådkvalt, at rygepauser koster firmaet så og så mange kroner årligt. I bevarer selvfølgelig jeres frihed (!) men pga. krisen er vi nødt til at fjerne betalingen for pauserne. Det er ikke fordi I er dovne, men fordi vi har svært ved at få ressourcerne til at slå til. Vi vil fortætte arbejdet med at strømline arbejdsgangene, og er som altid åbne overfor idéer fra jer.
 2. En sjov kampagne til at bløde op, f.eks. plakater med “Vi sætter pris på manfoldighed, og vil hjertens gerne have rygere og nymfomaner ansat. Pausen betaler I selvfølgelig selv.”
 3. Løbende dialog med fagforeningen, så det ikke er Politikens dækning der skal initiere snakken.

Den barske sandhed for ledere overalt

Henry Ford indså for 100 år siden en barsk sandhed:

Hver gang jeg ansætter et par hænder, så følger der et hoved med.

– Henry Ford

Skal du have mere ud af dine ansatte, så er vejen ikke at opstille stramme regler for deres brug af hænderne. Snarer, så er vejen at tale til deres hoveder – og hjerter – og skabe en god arbejdsplads hvor de ansatte har lyst til at bruge deres talenter bedst muligt. Man skulle tro vi snart havde lært det.

4 replies
 1. Frank Jacobsen
  Frank Jacobsen says:

  God pointe! Måske noget af en udfordring at skabe sådan en arbejdslyst og ambition i det offentlige ;-)

  Men husk også, at det i meget større grad (der er trods alt mange flere af dem) gælder om hvordan man motiverer IKKE-rygerne, og det gør arbejdsgivere ikke ved at være blødsøden omkring rygernes større tidsspild. Tværtimod er det godt at vise tydeligt, at man ikke accepterer det tidsforbrug der går med rygepauserne – noget der stadigvæk er tabu at tale om, fordi man så pr. automatik bliver beskyldt for diskrimination, heksejagt, med videre (offerrollen er nem at score point på). Til trods for den store irritation der kan være blandt alle ikke-rygende kolleger, der må arbejde hårdere.
  Så i nogle tilfælde kan det måske godt betale sig at lave regler for nogles brug af hænderne, for at tale til alle de andres hoveder og hjerter.

 2. Jon Kjær Nielsen
  Jon Kjær Nielsen says:

  Tak for kommentaren, Frank

  Der er helt sikkert et forhold omkring hensynet til ikke-rygerne også. Men det hele ligger i hvordan tingene opfattes, for som jeg prøver at forklare, så er rygerne IKKE mindre effektive. Ja, de er nede på gaden noget af tiden, men så kan de arbejde hurtigere på andre tidspunkter. Og her er det at engagementet og arbejdsglæden spiller ind.

  Jeg kan i øvrigt tilføje, at der sagtens kan være masser af arbejdsglæde på offentlige arbejdspladser, jeg har selv besøgt mange af dem :-)

 3. Rikke Ager
  Rikke Ager says:

  Du har ret Jon. Det initiativ er aldeles dræbende for motivationen. Skal man så også til at holde øje med hvem der er længst tid på toilettet, læser avisen flest gange i løbet af dagen eller taler lidt for længe med en kollega nede ved kaffemaskinen? Det er desværre et tydeligt billed på den skæve retning vores samfund er ved at tage, hvor frihed under ansvar efterhånden er en saga blot, og ingen bliver vist den tillid, der er incitamentet til at yde en indsats.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] mellem ledelse og medarbejdere har fået opmærksomheden i medierne (se evt. min artikel om motivation af rygere hos SKAT København) og en række dårligere sager og har stjålet […]

Kommentarer er lukkede.