Mindfulness – vejen til større arbejdsglæde?

Free The Mind er en film der åbner øjene for fordelene ved Mindfulness meditation

For kort tid siden havde Phie Ambros dokumentarfilm Free The Mind premiere, og jeg skulle naturligvis ind at se den. Filmen undersøger effekterne af Mindfulness – bevidst nærvær – på række svære tilfælde: To amerikanske Irak-veteraner med post-traumatisk stress, og en fireårig knægt diagnosticeret med ADHD. Soldaterne kommer på et syvdages kursus hvor de i tre timer dagligt dyrker mindfulness via yoga-øvelser og stillesiddende meditation. Det sker som en del af et videnskabligt forsøg ledet af Richard Davidson, for at påvise at meditation kan have en effekt på hjernen.

Jeg vil springe mellemregningerne over, og her blot konstatere, at forsøgende viste målbare forbedringer hos soldaterne, og synlige fremskridt hos den lille knægt. Jeg kan varmt anbefale filmen til alle der vi have en større forståelse for dette emne, og en dejlig oplevelse også. Danske Phie Ambro har begået en rigtigt god film, og gennem at følge en af verdens førende forskere i Mindfulness og hjernen, Richard Davidson, leverer hun et solidt indspark i debatten om hvordan vi behandler svære lidelser, samt forbedrer vores egne evner.

Jeg har selv netop afsluttet et kursus hvor jeg en gang om ugen, otte gange, lavede guidede meditationer med en instruktør. Det har afmystificeret meget for mig, og jeg har på egen krop og sind mærket effekterne. Jeg kan kun anbefale dig at prøve.

Træn din hjerne, og få mere ro og glæde

Richard Davidson og andre har i de sidste årtier påvist store effekter af Mindfulness – eller bevidst nærvær med gode, danske ord. Mennesker der mediterer opnår en række målbare effekter, herunder:

 • Målbare ændringer i hjernen i de områder der har at gøre med empati, opmærksomhed og selvopfattelse
 • Øget koncentrationsevne
 • Bedre til at styre deres følelser
 • Øget søvnkvalitet
 • Øget indlæringsevne og hukommelse via vækst i hippocampus

Det forbløffende er, at det ikke kræver uoverskuelige omlægninger i dagligdagen – 30 minutters meditation om dagen fører til påviselig effekt, med øget glæde og velvære til følge. I jagen på større arbejdsglæde og et bedre liv, så er der virkeligt noget at komme efter her.

Øget arbejdsglæde og et bedre privatliv

Richard Davidson (th) har dokumenteret effekten af meditation hos almindelige mennesker, børn, soldater – og munke.

Det kan synes som nogle store løfter, men hvis du gerne vil forbedre din arbejdsglæde og din trivsel, så er det bare om at komme igang – effekterne af Mindfulness meditation er så solidt dokumenteret, at der ikke bør være nogen undskyldninger. Her er nogle tips du kan følge:

10 minutters ro inden du begynder på arbejdet

Hvis det er for meget at meditere en halv time dagligt, så start her: Inden du påbegynder dagen arbejde, så sæt dig i 10 minutter og fokuser på åndedrættet. Du kan evt. gøre dette over morgenkaffen. Sid behageligt, og luk øjene eller se lige ud i luften. Fokuser på åndedrættet et sted i kroppen, eksempelvis i maven, brystet eller i næsen. Dette er dit ankerpunkt, som du vender tilbage til hver gange tankerne vandrer.

Spørg: Hvordan har jeg det?

Bevidst fokus handler også om følelser og tanker, og i løbet af en travl dag er vores fokus konstant på ydre ting. Det kan derfor være nyttigt at stoppe og aktivt spørge dig selv hvordan det egentligt går. Det kræver ikke mere end 1-2 minutter. Sørg for at du er alene, fald til ro, og spørg så dig selv: Hvordan er humøret idag? Hvad føler jeg nu? Hvad går jeg og tænker på? Undgå at dømme – du skal blot lægge mærke til.

Tag på kursus

Vil du have de store effekter, så skal du begynde at meditere dagligt. Det kan være en udfordring at komme igang med, og der findes en række kursusudbydere og instruktører der kan hjælpe dig. Jeg valgte selv et 8-ugers forløb hos Mindful Ground i København, som jeg kan anbefale. Det er også kursusudbydere hvor man skal komme hver dag i en uge – det er ikke noget jeg har prøvet selv, men jeg har fået det anbefalet af andre, så se hvad der passer til dig.

Er du begyndt at medietere, og har du mærket et effekt, så hører jeg gerne fra dig.

 

3 replies
 1. Selma
  Selma says:

  Hej Jon :-)

  TAK fordi du sætter fokus på mindfulness – jeg er slet ikke i tvivl om effekten, idet jeg selv har været igennem 8-ugers forløb 2 gange. Med stor succes! Uden at det skal lyde alt for religiøst (for det er det absolut ikke!) så ændrede det mit liv.

  Derfor er det blevet min passion at give værktøjerne videre til (forhåbentlig) mange andre via egne mindfulness-forløb for begyndere. For du har helt ret i at det kræver en indsats, som til gengæld er det hele værd. Prøv det! :-)

  Mange hilsner

  Selma

 2. Juki Tauchi
  Juki Tauchi says:

  10 min. har jeg ikke – men 5, bliver mit tal. Jeg vil prøve med ro før arbejdsstart fra i morgen. Giver det volumen vil jeg graduere op til 10, uden at det skal blive for systematisk.

  Det er nok mere “business meditation” der skal rykke mig. Det som du har gang i Jon.

  VH Juki

Kommentarer er lukkede.