Skab arbejdsglæde og effektivitet med flow

Det moderne arbejdsliv er fyldt med forhindringer og distraktioner, og vejen til gode resultater er belagt med skvatfælder og landminer. Mange har “zapper-jobs” hvor vi konstant hopper fra det ene til det andet, dikteret af kunder, kolleger, emails og telefoner, og arbejdsglæden lider under det. For nogles vedkommede, eksempelvis butiksansatte og receptionister, er mange interaktioner og fokusskift uundgåeligt og en del af arbejdet, men for rigtigt mange er forstyrrelser og emneskift en stor hindring for at være effektiv.

Flow skaber arbejdsglæde og gør dig mere effektiv

Psykologen Csikszentmihalyi beskrev i 1990 hvordan vi kan opnå større glæde ved at lade os opsluge, men det moderne arbejdsliv byder på mange forstyrrelser. Foto fra 2010.

En løsning kan være at skabe rammerne for at opnå et godt flow i arbejdet. Flow er beskrevet af psykologen Mihaly Csikszentmihalyi (ja, det kan man godt hedde), som en tilstand af fordybelse hvor man nærmest bliver ét med sin opgave, og glemmer alt omkring en. For at det kan forekomme kræver det et fravær af forstyrrelser, og at opgaven har det rette niveau af udfordringer over sig – det må ikke være for let, og det må ikke være for svært.

Du har helt sikkert oplevet at være i en tilstand af flow. Det kendes typisk på, at du pludselig opdager at tiden er fløjet afsted, og i yderste fald glemmer du både måltider og aftaler når du er opslugt af en flowtilstand.

Fordelene tæller øget effektivitet og glæde

Fordelene er flere. Når vi er i flow opnår vi større fordybelse, og det fremmer vores evne til at løse komplicerede problemstillinger. Det siger næsten sig selv, at vi også når mere når vi holder næsen i sporet og arbejder koncentreret. Derudover har Csikszentmihalys forskning afdækket, at vi også opnår en større personlig tilfredsstillelse og øget glæde ved at være i en flowstilstand. Du har altså mulighed for at være mere effektiv og have højere arbejdsglæde, hvis du kan ramme flowstilstanden.

Flow kan have en bagside. Mange arbejdsnarkomaner oplever at tiden flyver, og de sidder konstant på deres plads for at nå mere, og for at føle at de rykker på tingene. Dette kan så føre til uhensigtsmæssige ubalancer i forhold til privatlivet, og vi kan blive overbelastede. Balancen er vigtig.

Aktivitet: Planlæg efter flow, og så større arbejdsglæde

Planlæg dit arbejde sådan, at du i perioder kan arbejde helt uforstyrret, og sæt så adskillige timer af til en udfordrende opgave. Det kan være nødvendigt at:

  • Placere dig et sted uden kolleger
  • Slukke for din telefon, og lægge den væk
  • Lukke emailprogram, webbrowser og andre systemer du kan flygte ind i.

Sæt så en tidsramme af hvor du arbejder koncentreret, eksempelvis en hel formiddag eller eftermiddag. Hvis du er vant til at blive forstyrret hver øjeblik, så kan selv en halv time føles som en gave. Når du således bevidst at prøve at opsøge det, så kun du efterfølgende spørge dig selv hvordan oplevelsen var? Nåede du mere i de afsatte timer end du typisk gør, og hvordan føles oplevelsen bagefter?

Dette tip er i øvrigt skrevet siddende på en havnekaj med fødderne ud over vandet. Her er ingen internetforbindelse, telefonen er slukket, og der er ingen der henvender sig til mig. Hvad er klokken egentlig blevet…

Dette tip er et uddrag på den kommende bog med 100 tips til arbejdsglæden. Har du ikke allerede gjort det, så hent gratis e-bogen Det Glade Dusin, med yderligere 12 tips, illustreret af Bo Secher.

Andre tips til arbejdsglæden

Leder, lyt til de nye

Fællesskab og smagsløg