Arbejdsglæde - starte ugen positivt

Den gode mandag

Arbejdsglæde og korte to-do lister

Dagens opgaver. Hvis du læser dette betyder det at jeg er i mål :o)

Mandag morgen er en dag mange ser frem til med et fravær af begejstring. Efter en weekend med afslappede morgener skal vi nu tidligt op, dagen bliver helt anderledes travl end søndag var det, og nogle af os vil stadig kunne mærke lørdagens fest i knoglerne.

Mandag kan dog sagtens være mindst lige så god og energifyld som ugens andre dage, og for at hjælpe det på vej kan du følge denne køreplan til en god start på ugen.

Positive forventninger

Vores forvetninger er meget centrale for vores arbejdsglæde og vores lykke i øvrigt. En lækker lille guldklump fra psykologien er denne: Det er forholdvist enkelt at øge forventningernes positive effekt. Du kræver blot at du aktivt retter fokus mod de ting du har at se frem til, hvilket kan løfte dit humør og velbefindende. Besvar derfor dette spørgsmål:

Hvad har jeg at se frem til i denne uge?

Find gerne mindst tre ting både på jobbet og i privaten. De arbejdsrelaterede ting kan have at gøre med deadlines der bliver nået, særlige opgaver du glæder dig til, steder du skal hen, mennesker du skal være sammen med, et svar eller afgørelse du ser frem til eller måske en stor udfordring. Hjemme er det måske venner du skal ses med, særlig mad der skal spises, noget du skal fikse i boligen, eller den nye film i biografen du vil se. Find to gange tre ting nu.

Ambitioner og mål for ugen

Jeg er ikke fan af lange To-Do lister. De dræner min energi og giver indtryk af, at der for evigt vil være mere der skal gøres. Hvad der virker bedre for mig at beslutte, normalt søndag eller mandag, hvilke vigtige opgaver jeg som minimum vil lave den kommende uge. Det er normalt kun to eller tre ting af stor vigtighed som jeg lover mig selv at udføre.

Denne lille liste over top-prioriteter hjælper med at holde fokus når der med sikkerhed vælter et stort læs andre ting ned over mig i løbet af ugen. Emails, opringninger, post og møder tilfører alle mere arbejde, men mine vigtigste prioriteter er stadig de samme. For hvis jeg ved jeg når de ting jeg besluttede i starten af ugen, så ved jeg også at jeg fortsat er på sporet mod mine egne mål og ambitioner. Så: Hvad er dine to-tre vigtige opgaver denne uge?

Det daglige morgenritual

Hver morgen i løbet af ugen skal du udføre en kort, daglig udgave. Det er både enkelt og stærkt, og jeg gør det selv nærmest på automatpilot:

  • Hvad ser jeg frem til idag?
  • Hvilke en eller to ting skal jeg nå idag (stil spørgsmålet inden du checker e-mailen for andres menneskers prioriteter)
  • Ved arbejdsdagens afslutning: Find dagens gode oplevelser ved specifikt at spørge: Hvad var tre gode ting idag? Ting jeg er glad for, taknemmelig for eller stol af. Den er god om middagsbordet hjemme, og noget federe end brokkerunden med alt der gik galt i løbet af dagen.

Ugen i tilbageblik – hvad gav arbejdsglæden?

Når du når til fredag, så er det tid til at kigge tilbage på ugens milepæle. Hvordan er det gået med de top-prioriteter du valgte, og hvilke andre store resultater, fremskridt eller oplever rager op? At lægge mærke til de gode ting der sker i dit liv er et klassisk værktøj fra den positive psykologi, og det kan have en målbar betydning for din lykkefølelse. Når du samtidigt holder det op imod ugens plan og dine beslutninger, så er det også en mulighed for at blive klogere på hvad der virker og hvad der skal forbedres.

Ha’ en fed uge!