Ambassadører i forsamlingen

100 tips til arbejdsglæden

Sørg for at du har synlig støtte, når du forsøger at flytte en gruppe. Illustration fra bogen 100 tips til arbejdsglæden.

Du kender situationen: En person fremlægger en idé eller et forslag eller gør reklame for et arrangement og slutter af med at spørge: “Hvem vil gerne være med?” Tavsheden er larmende, og der bliver stirret ned i kaffekopperne. Slukøret afslutter den håbefulde med at sige: “I kommer bare til mig bagefter…”

I eksemplet blev vores ven offer for den tøven, der ofte præger forsamlinger. Når noget nyt præsenteres vil der altid være fortalere, ligesom der vil være modstandere. Men langt størsteparten er ofte afventende og vil gerne lure stemningen, inden de beslutter sig. Alene fordi det er nyt, er alle ikke fans fra start. De er dog ikke nødvendigvis modstandere – de tøver bare og vil se andres reaktioner, inden de selv tager stilling.

I det 16. århundrede købte den franske digter Jean Daurat et antal billetter til sit eget teaterstykke, for så at forære dem væk mod at folk lovede at klappe begejstret. Klakøren som profession var født, og i 1820 åbnedes et bureau i Paris med speciale i at leje klappere og hurra-råbere ud. Undersøgelser fra dengang viste, at et begejstret publikum kunne føre til bedre teateranmeldelser i aviserne, så der var noget på spil.

Aktivitet: Sørg for ambassadører, når du præsenterer idéer og tiltag

Denne bog er fyldt med aktiviteter, der kræver kollegernes opbakning, og som eksemplet herover antyder, så er denne opbakning ikke automatisk. Du kan dog give dig selv væsentligt bedre odds ved at sikre dig offentligt støtte med hjælp fra frivillige ambassadører, så du ikke står alene med håret i postkassen.

Gør følgende: Inden en idé eller en aktivitet skal præsenteres, så introducer den for et antal kolleger under fire øjne. Måske er der allerede nogen der kender til det, og ellers så vælger du nogen du regner med er positive. Du beder dem hjælpe dig med at få idéen præsenteret på en god måde, ved at de foran kollegerne viser deres støtte. De skal selv sige det, da effekten ikke er den samme hvis du bare fortæller, at der er opbakning.

Resultatet: Du præsenterer en idé for 20 kolleger, og når du spørger, hvem der kunne tænke sig at deltage, så er der straks tre, der rækker hånden op, og en der udbryder “fedt mand, det glæder jeg mig til”. Andre er nu mere tilbøjelige til at bekende kulør, og hurtigt har du større opbakning end du ellers havde haft.

Dette tip kan have afgørende betydning for en idés succes – meget mere end du tror. Ikke fordi kollegerne ikke kan lide dig, eller fordi de alle er modarbejdere i stedet for medarbejdere. Det er ganske enkelt fordi, det er så menneskeligt at være forsigtigt med alt nyt. Samtidig er kulturen på en arbejdsplads meget stabil, og selv positive forandringer kan kræve en stor indsats.

Ambassadører i forsamlingen er et tip fra bogen 100 tips til arbejdsglæden, der udkom 2. april 2013. Du kan læse mere om bogen på dens egen hjemmeside, hvor der også er lækket flere tips. 

Live event: Brug for et løft til arbejdspladsen? Er det på tide at mere kage erstattes af andre trivselstiltag? Så book Jon til at holde foredrag om arbejdsglæde, trivsel eller effektivtet-med-glæde på din arbejdsplads. Du kan læse om Jons foredrag her.