Ferietiden er over os! Men hvordan holder man egentlig ferie? At dømme ud fra mængden af artikler i dagspressen omhandlende dette emne, så må det være svært. Hvert år kan vi læse om tips til bedre ferie, og ind i mellem er det mig der bidrager til artiklerne. I år tænkte jeg derfor at jeg ville samle nogle råd selv, på kort og enkel vis. Slutteligt vil jeg give lidt vejledning i hvordan du starter op igen efter ferien, uden straks at få stress-beredskabet op.

Tips til inden du tager på ferie

Den gode ferieperiode starter allerede inden du tager afsted. I ugen før afgang kan det være en ide at du:

Forbereder dine kolleger på, at du faktisk holder fri. Aftal at du er udenfor rækkevide og at du ikke planlægger at læse mails. Hvis du ofte får henvendelser fra kolleger der skal have hjælp, så peg på hvor de kan gå hen imens du er væk. Kan du imidlertid forudse at nogle henvendelser bliver nødvendige, så aftal klare spilleregler for hvornår de må ringe.

Ryd op. Brug de sidste dage på at få klaret hængepartier og få arkiveret papirere. På den måde har du givet dig selv muligheden for at starte på en frisk når du kommer tilbage. Til den tid har du forhåbentligt glemt alt om en masse småsager, og så skal dit skrivebord ikke minde dig om dem unødigt.

Sæt autosvar og telefonsvarer. Din indbakke står desværre åben imens du er væk, men det er der en fiks løsning på. Sæt er autosvar op hvor du skriver at du holder ferie frem til en bestemt dato, og at mailen ikke bliver læst. Hvis det kan hjælpe visse afsendere, så inkluder kontaktdata på kolleger der har vagten i din ferie. Har du arbejdstelefon, indtal en kort besked hvor du øsnker andre god ferie og fortæller hvornår du er tilbage igen.

Tips til ferie uden stress

Nu er du kommet hjem, og evt. er du taget afsted på en rejse. Disse forholdsregler kan hjælpe dig til at få en bedre oplevelse.

Fald ned. Nogle kan holde fri straks, mens andre kan være en hel uge om at mærke at de faktisk har ferie. Tag dig derfor den tid der skal til før du oplever at feriestemningen faktisk indtræffer. Kan du mon mærke en tydelig forskel? At blive hævet tilbage på job af mails eller telefon udsætter dette punkt, derfor er næste tip:

Forbliv udenfor rækkevide. Noget af de meste gavnlige ved en ferie er den sammenhængende tid væk fra de daglige opgaver og bekymringer. Det er her du kommer ned i gear, finder ro og bruger tiden på ting du kan lide, og med mennesker du holder af. For at få den fulde gevinst er det meget hjælpsomt ikke at lade sig hive tilbage i arbejdsmodus. Selv et kort telefonopkald eller et lille kik i mailbakken kan bringe tanker og bekymringer tilbage. Kan du undgå fristelsen, så er du godt stillet.

Sig ja til gode oplevelser. Positive følelser har vist sig i stand til at kunne rette op på noget af det slid som kroppen er udsat for pga. stress og jag (noget der kaldes The Undoing Effect af psykolog Barbera Fredrickson). Fyld derfor ferien med rare ting, ting du godt kan lide at gøre, og mennesker du gerne vil være sammen med.

…men sig ikke ja til for meget. En god ferie er også at kunne tage den i slentretempo. Det er let at blive overambitiøs med hvor mange venner vi skal nå at se, eller hvor mange museer eller forlystelsesparker der skal besøges. Nogle gange er mindre faktisk bedre.

Se tingene fra afstand. I de daglige ser vi oftest kun de udfordringer der står lige foran næsen på os. Vi kan derfor også være travl optaget med at tage os af noget der faktisk er småting, i det store perspektiv. Ved at tage en pause får vi derfor mulighed for at se på de store linjer. Du kan gøre dette på strukturet vis, hvor du sætter dig og reflekterer over hvordan det egenligt går på arbejdet, med dine mål og planer osv., det kan være meget hjælpsomt. Men du kan også bare lade det “komme til dig”, ved at give plads i sindet til at tankerne dukker op. Her hjælper det særligt meget at hjernen ikke er optaget konstant, så du kan jo prøve at gå en tur uden at snakke med nogen, eller ligge ved poolen uden at læse en bog.

Beslut dig for evt. korrektioner. Måske du i ferieperioden kommer frem til at noget ikke har fungeret så godt de sidste halve år, eller du skal have nye mål. Så er dette et godt tidspunkt at beslutte dig for at en kurskorrektion på. Jo mere konkret, jo bedre. Kan du dele dine tanker med andre, så kan det hjælpe dig til at blive helt skarp.

Kom tilbage fra ferien uden at stresse igen

Alting får en ende, således også din ferie. Desværre har studier vist, at danskerne ofte finder tilbage til deres tidligere stressniveau allerede efter en uge eller to, men med lidt snilde kan du forlænge roen, og måske justere lidt på dine vaner.

Hold ferie helt til sidste dag. Det kan synes som en selvfølge, men rigtigt mange jeg taler med overholder ikke dette. I stedet for at gøre mandag til deres første dag, så bruger de søndagen på at læse mail. “For at kunne være klar”. Helt fint at bruge den første dag på at sætte sig ind i tingene, men det skal altså være den første dage, ikke dagen-før-dagen. Klar det mandag. Vær i stedet sammen med familie og venner og tal om de gode ting ved at skulle tilbage igen.

Start roligt op. Undgå morgenstress, tag det med ro de første par dage, og tag gerne tidligt hjem, hvis overhovedet muligt. Hvis ferien har været vellykket, så er du faktisk ikke så god til at arbejde med pres på nu, og en lille indkøringsperiode er godt for dig.

Spring mailen over. I stedet for at læse alt hvad der er kommet, så arkiver det i “Jeg var på ferie” mappen, så det kan fremsøges hvis du skal bruge det. I stedet for at læse det hele kan du så tale med kollegerne om hvad der er sket og hvor langt de forskellige opgaver og projekter er kommet. Så sparer du dig for at læse flere ugers historik og tænkte over problemer der allerede er løst. Tør du?

Hyg med kollegerne. Gør et nummer ud af at genskabe kontakt med kollegerne. Hør hvordan de har det, og spørg gerne ind til deres oplevelser hvis de har haft ferie. Et godt kollegaskab er noget af det vigtigste for vores arbejdsglæde, så dyrk det – det skal holde helt til næste ferie.