Står du med et problem? Bare roligt – alt kan hittes ud af!

I en længere årrække har jeg levet efter filosofien, at der ikke findes uløselige problemer. Kald mig jubeloptimist, jeg nægter blot at gå i stå og tænke der er ingen vej frem.

Jeg henter meget inspiration i bøger, og jeg husker en af de tidlige der gav god inspiration. S.UM.O. – Shut Up, Move On, hed den, og den illustrerede hvordan vi ikke får noget ud at at svælge i selvmedlidenhed, men derimod bør tage os sammen og komme videre. Jeg mødte forfatteren Paul McGee for snart 15 år siden, og hans ord hænger stadigt hos mig. 
alle problemer kan løses
Langt senere læse jeg Ryan Holidays The Obstacle Is The Way, som trækker på Stoisk filosofi. Forfatteren fortæller, at der vil være tider hvor vi rammes af modtand og tilbageskridt, det kan ikke være anderledes. Hvad der gør forskellen er, om du giver op, eller beslutter dig for at finde ekstra motivation til at arbejde dig igennem modstanden.

For nogle år siden fik jeg så et motto foræret i et lille videoklip med Will Smith. Reading, siger filmsskaberen, er en nøgle til livet. Læs bøger. “Fordi der er ingen nye problemer. Enhvert problem du kan have, det er der allerede en anden der har haft, de har løst det, og de har skrevet om det i en bog” (min egen oversættelse). Det giver mig både mod, håb og en følelse af optimisme at vide, at hvad end jeg står midt i, så findes der en vej frem. Faktisk er der skrevet bøger om det. Se Will Smith inspirere her (2 minutter) eller under artiklen her.

Senest har jeg fundet endnu en ny bog med et lignede budskab. Den er skrevet af Marie Forleo, en succesful iværksætter og business coach. Hendes formulering er indeholdt i bogtitlen Everything is Figureoutable, som kan oversættes til noget i retning af alt er ladsiggørligt. Eller “alt er noget man kan hitte ud af”.

Ud over boganbefalingerne, så vil jeg gerne give dig denne udfordring med på vejen: Sæt navn på 1, 2 eller 3 problemer eller udfordringer du står midt i, og brug så 5 minutter på at søge efter løsninger, i artikler eller bogtitler. Du kommer ofte langt med en simpel Google-søgning, evt. på engelsk: “How to…” (indsæt det du ønsker at opnå). YouTube er i stigende grad stedet hvor man finder svar på praktiske spørgsmål, så prøv også den.

Jeg er næsten klar på at vædde med dig om, at du ikke kan nævne et problem du kan have, hvor der ikke gives svar. Er du ikke meget for at læse bøger, så er lydbogen et fantastisk alternativt. Har du stadigt ikke prøver det, så har du meget til gode.

ekspert i arbejdsglæde jon kjær nielsenOm forfatteren: Jon Kjær Nielsen (f. 1977) er uddannet civilingeniør med speciale i organisationer og læring. Siden 2004 har han holdt knap 1000 foredrag, workshops og kurser (ultimo 2019 tal), og han er forfatter til 3 bøger med praktiske redskaber til mere arbejdsglæde. I 2012 gav han en TEDx-tale om arbejdsglæde i London, og Jobindex har placerede ham på en top-10 over de bedste foredragsholdere i Danmark, baseret på deltagerfeedback. Jon taler idag ved ca. 100 events om året, og har udenfor Danmark talt og undervist i omkring 20 lande.