Noget du absolut skal lykkes med dagligt? Brug Seinfeld-metoden til resultater

Jeg har tidligere skrevet om hvordan daglige mål og vanerændringer kan være nøglen til succes med det du vil opnå. Jeg har selv en hel række daglige handlinger jeg måler på, og der er ugentlige mål også (som at skrive et tip til mit Målrettet Mandag nyhedsbrev). Det hjælper mig meget, men jeg fejler også ind i mellem. Alle fejer.

På det seneste har jeg brugt et klassisk værktøj med stor succes. Det hedder Seinfeld-metoden (nogle kalder det for Bryd Ikke Kæden! -princippet) og det kom sig af, at en kollega foreslog at jeg lavede en produktionskalender.

Kort baggrund: Jeg har sat mig for at dele ud af tips, redskaber og inspiration, ikke kun i bloggen her, i nyhedsbrevet, i Målrettet Mandag, på min YouTube kanal, men nu også på LinkedIn (hvor du kan følge mig). Jeg oplever stor interesse og får god feedback, og det er virkeligt gode måder at hjælpe mange mennesker på.

Min nye mål var derfor: Læg et tip, redskab, inspiration, erfaring eller et godt råd på LinkedIn dagligt (på hverdage, så fem gange ugentligt). For at hjælpe med det, så valgte jeg at lave en produktionskalender (se billede).

I kalenderen kan jeg skrive ideer til tips og redskaber ind når jeg kommer på dem, hvilket betyder færre dage hvor jeg ikke ved hvad jeg skal lægge ud. Det er så bare at tage dagens ide og enten skrive en kort artikel (under 1000 tegn) eller optage en video på 1-2 minutter.

Når jeg har lavet dagens opgave, kan jeg så sætte et stort, rødt flueben i kalenderen, og her kommer Seinfeld-metoden ind: Bryd ikke kæden!

Historien er, at komikeren Seinfeld for mange år siden spurgt hvordan han kunne få produceret så meget materiale. Hans svar var noget i retning af: “Jeg skal skrive nyt materiale dagligt, uanset om jeg er i humør til det eller ej, og uanset om jeg har noget godt at skrive.. Jeg har derfor en kalender på væggen og jeg markerer med et stort, fedt kryds når jeg har fået skrevet den dag. Jeg vil ikke bryde kæden, uanset hvad”.

Har du først besluttet dig for ikke at bryde kæden, så bliver verden noget mere simpel: Jeg går ikke i seng før det kryds er sat! Sådan har det været med min produktionskalender, og selv på dage hvor jeg har skulle rejse tværs over landet for at holde foredrag, da jeg har fået produceret dagens tip, enten inden afgang, på farten på mobiltelefonen, eller efter jeg er kommet hjem.

I september 2019 ville jeg lægge et tip på LinkedIn dagligt (hverdage) Efter en måned så det sådan ud.

Bliv mere effektiv med seinfeld metoden

Hvor trænger du til ekstra fokus, for at blive en succes?

Metoden kan bruges til hvad som helst som du vil gøre – eller ikke må gøre – dagligt.

Eksempler hvor du kan benytte Seinfeld-metoden:

 • Jeg skal skrive på min bog hver dag.
 • Jeg vil spise 6 stykker frygt og grønt om dagen.
 • Jeg lukkede for min e-mail i mindst 2 timer i løbet af arbejdsdagen, for at fokusere på det vigtigste.
 • Jeg skal ud og løbetræne dagligt, som forberedelse til min Marathon.
 • Jeg må ikke spise sukker idag, overhovedet.
 • Gå 10.000 skridt (dette tager cirka 1 time og 40 minutter før sengetid, hvis du har siddet ned hele dagen).
 • Jeg har leget med mine børn idag, uforstyrret af telefon eller andet.
 • Jeg har fortalt nogen at jeg elsker dem.
 • Jeg har rost en kollega idag.
 • For chefer: Tal med en medarbejder idag, uden at tale om opgaverne. 
 • Gå tur med hunden, uanset vind og vejr.
 • Læs faglitteratur idag. 
 • Øve mig på et instrument. 
 • Tag én handling for at gøre hjemmet kønnere og mere ordentligt. 

Listen over muligheder er uudtømmelig. Den særlige pointe er, at én vigtig handling får maksimal opmærksomhed ved at være den der hænger på vægen som månedskalender. Kalenderen er vigtig, da den tjener som en synlig påmindelse. Den skal derfor hænge et sted hvor du ser den dagligt – også selvom du synes den ikke just pynter. 

Kalenderen er også en målestok og afrapporteringsværktøj, og der er ikke noget bedre end det kick det giver når man endnu engang sætter et fedt mærke, og tænker “jeg gjorde det”.

Hvad ville være af stor betydning for dig hvis du gjorde det hver dag?

Pøj pøj med metoden, og husk: Bryd ikke kæden! 

Gammeldags kalendere kan stadigt købes hos boghandlere. Min egen er købt af en Hus Forbi sælger, før nytår. 

Mere inspiration

Jeg holder for nu fast i min plan med at dele praktiske tips og inspiration på LinkedIn dagligt, og jeg måler videre på det i min kalender. Du er velkommen til at følge mig der.