Derfor siger jeg nej til morgenmøder

Det tog mig adskillige år efter jeg blev selvstændig, før jeg indså at der ikke var nogen fidus i fortsætte arbejdet på samme måde som da jeg var i job. At jeg ikke behøvede lægge 8 timer i streg dagligt, at aftenarbejde er helt fint hvis det er hvad jeg har lyst til, at det er fint at tage tirsdag fri. Og kritisk for mig: At det er OK at jeg ikke vil mødes med nogen om morgenen.

Vogt over de bedste timer

En time er ikke bare en time. Timen fra 9:00 til 10:00 onsdag formiddag er ikke den sammen som timen fra 16:00 til 17:00, når det handler om oplagthed, koncentration og fokus. For mig er formiddagen der hvor jeg har lettest ved at være opslugt af en opgave, særligt hvis jeg kommer godt igang, og har lukket forstyrende elementer ude (telefonen er slukket og e-mail kan vente).

Modsat, så har jeg svært ved at få noget godt ud af eftermiddagen hvis jeg har været på farten om morgenen. Jeg kan ikke ikke opnå den samme ro og fordybelse som hvis jeg havde starten dagen alene på hjemmekontoret. Derfor undgår jeg at være på farten om morgenen, hvis jeg kan.

Det betyder at jeg aldrig aftaler møder som det første om morgenen (morgentrafik, nej tak), og helst ikke før frokost. Skal jeg være et sted efter middag engang, så kan jeg have en god og produktiv formiddag hjemme, men det omvendte er ikke tilfældet. Så hvorfor ikke respektere dette?

Din egen energikurve

Hvad med dig? Hvornår ligger dine få, bedste timer dagligt? Til foredrag om personlig effektivitet laver jeg en lille øvelse jeg kalder Bedste Sendetid, hvor deltagerne tegner en simpel energikurve over deres typiske dag. Det er helt tydeligt at se hvordan mange er bedst i de første par timer, mens andre skal op af dagen før der er liv. Andre igen er bedst sidst på dagen og nogen kan hele natten, som man siger.

80/20-reglen, som jeg har prædiket om ved mange lejligheder, dikterer at få af dagens timer bringer det meste af værdien. Vogt over de timer, og du vil se dine resultater skyde i vejret.

Flere tip hver uge

Hver mandag morgen udgiver Jon.dk et nyt tip til en bedre uge, og du kan modtage dem på mail, helt gratis. Skriv dig op, og modtage Målrettet Mandag i indbakken. Du kan også følge Jon Kjær Nielsen på LinkedIn, hvor han giver tips og inspiration til arbejdslivet næsten dagligt.

ekspert i arbejdsglæde jon kjær nielsen

Om forfatteren: Jon Kjær Nielsen (f. 1977) er uddannet civilingeniør med speciale i organisationer og læring. Siden 2004 har han holdt knap 1000 foredrag, workshops og kurser (ultimo 2019 tal), og han er forfatter til 3 bøger med praktiske redskaber. I 2012 gav han en TEDx-tale om arbejdsglæde i London, og Jobindex har placerede ham på en top-10 over de bedste foredragsholdere i Danmark. Jon taler idag ved ca. 100 events om året, og er derudover tovholder i hans Mastermind for ledere der ønsker at skabe en bedre arbejdsplads.