Vi vil ikke være den sure: Derfor siger vi ja til møder når vi skulle sige nej

Igår, til et seminar om den effektive hverdag for en samling lærere, da dukkede et kendt problem op til overfladen. Som en deltager sagde:

“Jeg synes jeg spilder tiden når kolleger indkalder mig til møder, bare fordi de kan se i min kalender at jeg er ledig. Så sidder vi der og skal tale om noget som jeg ikke synes flytter noget, når jeg har andre, vigtigere ting jeg skulle lave.”

De fleste i forsamlingen genkendte situationen. Møder er ofte ustrukturerede og alt for uforberedte, og det er simpelt hen blevet for let at lægge beslag på andres tid.

Vi “stikker hovederne sammen” i stedet for at lave den grundige forberedelse der kunne gøre mødet mere effektivt. Vi tænker ikke på hvad andre betaler i form af tabt arbejdstid på andre, vigtige opgaver.

Adspurgt om hvorfor hun ikke sagde fra overfor de møder hun ikke selv synes fortjener at blive prioritetet, sagde hun:

“Man vil jo ikke være hende den sure”

Netop der ligger hunden begravet. For at opretholde den gode tone ender vi med at sige ja til ting der ikke giver mening for os. For at være venlige ved andre ender vi med at være uvenlige overfor os selv. På en måde er det nemmere for mange at såre sig selv, i stedet for at risikere at såre andre.

Det tjener intet godt formål. Du ofrer gode timer på ting du ikke synes flytter noget, og dine egne, vigtige prioriteter bliver sparket til hjørne. De ting vi ender med at udsætte er oftest de allervigtigste, opgaver der ikke har nogen deadline. Til gengæld er det dem der har potentiale for at flytte rigtigt meget. Inden du ser dig om, er dine vigtigste opgaver skubbet et helt år, en dag af gangen.

Sig fra, uden at være den sure

At vogte over egen tid gør dig ikke til den sure. Det gør dig til den pligtopfyldende, der tænker på målet, kunden, borgere, og budgettet, og det er noget ganske andet.

Hvad du ønsker, det er at give besked om, at du gerne er fri for at deltage i et møde, et udvalg eller et projekt fordi du har hænderne fulde af vigtige opgaver. Den besked kan du godt levere uden at du er sur, og uden at du opfattes sådan!

Tænk på omkostningen hvis denne unode ikke fikses: Møde efter møde hvor du sidder og fyrer husleje af, når du i stedet kunne arbejde på de vigtige ting. Fiks dette problem, med det samme.

Her er det forslag jeg gav på seminaret:

Hvad med om du forklarede, uden at være sur, at du har hænderne fulde af vigtige opgaver du gerne vil løse godt, og derfor har svært ved at sætte tid af til flere møder. Hvis de mener dit input er vigtigt, så tilbyd som kompromis at du gerne vil sætte et kvarter af så den ansvarlige kan ringe og tale sagen igennem med dig.

Rom blev ikke bygget på én dag. Men byen og riget blev bygget, og det gjorde det fordi man i en lang række dage holdt målet for øje og arbejdede på det vigtigste. Det starter med at du siger fra overfor det uvigtige.

Flere tip hver uge

Hver mandag morgen udgiver Jon.dk et nyt tip til en bedre uge, og du kan modtage dem på mail, helt gratis. Skriv dig op, og modtage Målrettet Mandag i indbakken. Du kan også følge Jon Kjær Nielsen på LinkedIn, hvor han giver tips og inspiration til arbejdslivet næsten dagligt.

ekspert i arbejdsglæde jon kjær nielsen

Om forfatteren: Jon Kjær Nielsen (f. 1977) er uddannet civilingeniør med speciale i organisationer og læring. Siden 2004 har han holdt knap 1000 foredrag, workshops og kurser (ultimo 2019 tal), og han er forfatter til 3 bøger med praktiske redskaber. I 2012 gav han en TEDx-tale om arbejdsglæde i London, og Jobindex har placerede ham på en top-10 over de bedste foredragsholdere i Danmark. Jon taler idag ved ca. 100 events om året, og er derudover tovholder i hans Mastermind for ledere der ønsker at skabe en bedre arbejdsplads.