Prioriteter giver ikke mening: Kun én ting kan være den første

En af de helt store barrierer for at udrette store ting er vores kostante ønske om at udrette mange ting. I vores iver for at nå det hele når vi derfor i virkeligheden færre ting.

Du har måske hørt udtrykket “less is more”, og intet sted er det mere sandt end når det handler om at rykke på projekter og personlige ambitioner: At have for mange bolde distraherer og afsporer.

Hvad du måske ikke har hørt er, at det med at have gang i mange forskellige prioriteter, det er et forholdvis moderne fænomen. Det er ikke sandt at alt var bedre i gamle dage, men når det handler om vores problemer med at prioritere, så havde vores bedsteforældre fat i noget.

metode til at prioritere

Brugen af det engelske ord priorities tog først fart efter 1940. Før det brugte man kun ordet kun i entalsformen priority.

Ordet prioritet er lånt fra engelsk og har latinske rødder, og her finder vi noget interessant: Ordet fandtes kun i ental på latin, og således også på engelsk, i hvert fald indtil for omkring 80 år siden. En prioritet var noget man kunne have, og det betød “den første”. Som bekendt er der kun én ting der kan være den første.

At gøre en opgave eller et projekt til prioriteten betød derfor, at man holdt det i fokus og udelukkede andre ting. Dette er opgaven. (Kilde: Dette indlæg på forummet Quora, hvorfra kurven også kommer).

Før 1940 blev ordet stort set ikke brugt om flere ting på en gang, men siden er det skredet. Nu taler vi om mine prioriteter og i virksomheder prioriterer man opgaverne som om man er i stand til at lave flere ting af gangen.

Jeg mener det er at stikke os blår i øjnene, og at jonglere flere prioriteter sætter tempoet ned og gør indsatsen difus. Tre opgaver der hver kan laves på en måned ender med at tage et halv år fordi vi laver dem på en gang. 

Øg din produktivitet ved at fokusere på én ting

Menneskers hjerner kan ikke multitaske. De kan kun hoppe fra opgave til opgave, med et tab i fokus for hver omstilling. Så snart du forsøger at lave flere ting svarer det derfor til at du skraber for lidt smør for tyndt ud på for mange skiver brød. Resultatet bliver derefter.

Jeg forsøger selv at være meget streng med det. Når jeg laver en bog, så er det min prioritet i de måneder det tager (og når jeg nu i noget tid har været 90% færdig med min bog nummer 4 men ikke er kommet i mål, så er det fordi noget andet har været prioriteten).

Da jeg designede min Mastermind for ledere var det prioriteten i en periode, og det er det igen i øjeblikket hvor jeg gør klar til at hæve overliggeren for de næste hold. Da jeg optog og redigerede mit online kursus i personlig effektivitet var det den eneste opgave jeg brugte tid på i en hel måned.

Stress hænger ikke meget sammen med antallet af arbejdstimer vi lægger, men det hænger stærkt sammen med mistet overblik og en følelse af ikke at slå til. Også her er en kur derfor, at du sænker ambitionen for hvor mange ting du kan have gang i på en gang, hvorefter du til gengæld kan øge ambitionerne for din opgave eller projekt – din prioritet

Læg dertil, at hjernes succesmekanisme gør, at hvis du konstant tænker på din prioritet, hvis det er det eneste du taler om, læser om, skriver om og skemalægger, så vil hjernen gøre hvad den kan for at løse opgaven for dig.

Studerende gør det når de i et halvt eller helt år skriver speciale, og forfattere gør det når de låser sig inde eller rejser væk for at skrive en bog. Hvorfor er det så at os på arbejdsmarkedet tror at vi skal nå alt på samme tid? Det er både utilfredsstillende og uproduktivt, og jo hurtigere du stopper op og beslutter dig for at prioritere din ene prioritet, jo bedre er du stillet.

Du kan læs mere om succesmekanismen i klassikeren Psycho-Cybernetics, af Maxwell Maltz, men pointen her er denne: Når hjernen har et mål (altså ét mål), så kan den konstant teste vinkler af, evaluere og prøve igen, indtil opgaven er løst. Spreder du indsatsen bliver det hele middelmådigt. 

 

Flere tip hver uge

Hver mandag morgen udgiver Jon.dk et nyt tip til en bedre uge, og du kan modtage dem på mail, helt gratis. Skriv dig op, og modtage Målrettet Mandag i indbakken. Du kan også følge Jon Kjær Nielsen på LinkedIn, hvor han giver tips og inspiration til arbejdslivet næsten dagligt.

ekspert i arbejdsglæde jon kjær nielsen

Om forfatteren: Jon Kjær Nielsen (f. 1977) er uddannet civilingeniør med speciale i organisationer og læring. Siden 2004 har han holdt knap 1000 foredrag, workshops og kurser (ultimo 2019 tal), og han er forfatter til 3 bøger med praktiske redskaber. I 2012 gav han en TEDx-tale om arbejdsglæde i London, og Jobindex har placerede ham på en top-10 over de bedste foredragsholdere i Danmark. Jon taler idag ved ca. 100 events om året, og er derudover tovholder i hans Mastermind for ledere der ønsker at skabe en bedre arbejdsplads.